verdrietig

Nare gevoelens? Laat ze er gewoon zijn

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je denkt dat je de snelste rij in de supermarkt hebt gekozen, maar uiteindelijk is die andere (veel langere!) rij drie keer zo snel klaar. De pinpas van degene voor jou werkt niet en de nieuwe medewerker moet nog ontdekken hoe de kassa werkt. Zucht. Je had nog wel zo’n haast.
Of dat ene sollicitatiegesprek dat je had! De baan is perfect voor je, het plaatje klopt. Je hebt een goed gevoel aan het gesprek overgehouden en je ziet jezelf al bij je nieuwe werkgever aan het werk. Dezelfde dag word je gebeld en blijkt dat je het nét niet bent geworden. Bah. Die zag je niet aankomen.

Niet alles is altijd mooi en leuk

Als een situatie anders loopt dan je dacht, kan dat zorgen voor irritaties of zelfs verdriet. Er wordt tenslotte niet aan je verwachtingen voldaan. Dat is even slikken en dat mag ook best; wat een teleurstelling zeg!

Het zou heel vreemd zijn als alles altijd goed gaat en dat alles leuk en mooi is. Zo steekt de wereld nu eenmaal niet in elkaar. We hopen allemaal op blijheid, succes, gezondheid, vrijheid en liefde in ons leven. YES! Daarnaast hopen we op zo weinig mogelijk verdriet en tegenslag, want daardoor voelen we ons rot.

Een gouden levensspreuk: 'Accepteer wat je niet kunt veranderen'

Je hebt hem vast eens voorbij zien komen, en zo niet, dan werd het hoog tijd.

Er zijn genoeg dingen die je niet kunt veranderen, maar waar je je vast wel eens aan ergert of waar je je somber over voelt. Denk eens aan:

  • De persoonlijkheid van anderen (je ‘botst’ met een ander, maar die ander is zoals hij is. En die ander mag zijn zoals hij is);
  • Dat ene huis dat voor je neus is weggekaapt (jammer, maar je kunt andere kopers niet tegenhouden);
  • Vaststaan in de file (balen, maar sneller rijden lukt toch niet);
  • Het maken van een fout die je niet kunt terugdraaien (vervelend, maar je kunt de fout nu eenmaal niet herstellen);
  • Afgewezen worden voor een baan (de selecteur heeft besloten; er waren betere kandidaten. Niks aan te doen);
  • Regen die met bakken uit de lucht valt (hopen op beter weer? Zou dat helpen? Neh. Doe liever een regendansje);
  • Met een griepje op bed liggen en daardoor die deadline op het werk missen (jammerdebammer. Hou je liever bezig met beter worden).

Ze hebben allemaal één ding gemeen: je kunt er geen invloed (meer) op uitoefenen, maar je voelt je wel ellendig. Hoe ga je daar dan mee om?

in de regen staan

Loslaten geeft mooie resultaten

Het accepteren van een situatie staat parallel aan het accepteren van je gevoel. Vaak zijn we geneigd om te strijden tegen nare gevoelens die we het liefst zo snel mogelijk uit ons systeem bonjouren. We maken er een grapje van, praten er overheen, zoeken afleiding… Herken je dat? Dat je vervelende situaties probeert te vermijden om je maar niet rot te hoeven voelen? Dat kun je doen, maar het lijkt mij onnodige energieverspilling. Waarom mag je je niet rot voelen? Accepteren dat je ook verdrietige of vervelende momenten mag hebben, zorgt al voor een heel andere beleving van de emotie. Je geeft je gevoel de ruimte. Je accepteert dat het er mag zijn.

Als je daarna tot besef komt dat je niks aan de situatie kunt veranderen, is het tijd om de situatie te accepteren. Het loslaten van een situatie is niet altijd makkelijk, maar het geeft je wel rust en ruimte in je hoofd. Je kunt dus lang blijven piekeren om die fout die je hebt gemaakt op het werk, maar wat levert het je op? Waarschijnlijk alleen maar stress of somberheid. Mijn advies is daarom: baal er even flink van en laat het vervolgens los. Accepteer dat dit nu eenmaal de uitkomst is. Dan kun je je weer richten op nieuwe dingen. 🙂

Wist je dat…. als je kunt accepteren dat ongeluk ook deel uitmaakt van het leven je juist gelukkiger wordt?

Vaak kun je ook wél iets aan een situatie veranderen zodat het voor jou leuker wordt, maar vaak is ook fijn om de situatie gewoon te accepteren zoals het is.
Vorige keer schreef ik over beide opties: je kunt ervoor kiezen het probleem aan te pakken of het probleem te accepteren. Dit hangt af van de situatie en van jouw behoeftes. Heb je toch een probleem of een situatie waar je iets aan kunt veranderen en waar je ook iets aan wílt veranderen? Lees dan hier mijn vorige artikel over het aanpakken (versus accepteren) van een probleem en hoe je dat doet.

Geniet van je dag en laat de nare momenten er ook gewoon ‘zijn’,

Groetjes,

Marleen Kok
Loopbaancoach bij Steps and Clouds


Lees meer over 
Marleen of over het aanbod in loopbaantrajecten bij Steps and Clouds.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *