idee

Problemen op je werk? Dat hoeft niet!

Blegh, het is weer zo’n dag… Je weet wel, zo’n dag waarop je je wekker het liefst tegen de muur gooit. Dat die ene collega het bloed onder je nagels vandaan haalt. Dat je wéér voor een rotklus wordt gevraagd waar je helemaal geen zin in hebt. Of nog erger: je ziet vrijwel dagelijks op tegen je standaard werkzaamheden. Niet fijn.

Iedereen ergert zich wel eens

Irritaties; wie heeft ze niet? Ik heb ze ook, want daar ben ik tenslotte mens voor. En niet alleen irritaties, maar ook van die momenten dat je alleen maar beren op de weg ziet. Het is vaak erg makkelijk om allerlei obstakels te creëren die je weg naar succes of geluk blokkeren. Gelukkig zijn er altijd oplossingen binnen handbereik om de ergernissen kleiner te maken of zelfs van tafel te vegen. YES! Laten we het daar eens over hebben!

Problemen? Kies ervoor het probleem aan te pakken of het probleem te accepteren

Praktisch gezien kun je twee dingen doen als je een probleem hebt: het probleem aanpakken of het probleem accepteren. Onderstaand stroomschema (bedacht door ‘omdenker’ Berthold Gunster) sluit hier mooi op aan.

Heb je een probleem? Vraag jezelf dan af: kan ik er iets aan veranderen?

JA - Ik kan er iets aan veranderen en ik wíl er ook iets aan veranderen

Doe jezelf een plezier: kom in actie. Doe wat nodig is om het leuker voor jezelf te maken, want dat verdien je. Ook al vind je het spannend of zie je er tegenop. Dat is heel normaal, zeker als je iets te wachten staat dat je niet gewend bent te doen. Je collega aanspreken op gedrag? Om salarisverhoging vragen? Misschien wel ontslag nemen en ander werk zoeken? Dat kan best eng zijn. Maar bedenk eens wat voor moois het je kan opleveren!

Ga voor jezelf na:

  • Wat is het probleem precies? Hoe is dat een probleem voor mij?
  • Wat is de voor mij gewenste situatie? Wat wil ik graag? Als dat niet volledig haalbaar is: wat komt dan het dichtst in de buurt?
  • Wat betekent het voor mij als de gewenste situatie is bereikt?
  • En natuurlijk: wat kan IK doen om de gewenste situatie te bereiken? Zo nodig kun je anderen natuurlijk ook om hulp vragen.

NEE - Ik kan er niks aan veranderen of winst is niet aantrekkelijk genoeg óm er iets aan te veranderen

Accepteer dat het probleem er nu eenmaal is en laat het los. Als je het écht laat voor wat het is, zul je meer rust in je hoofd en in je lijf voelen. Fijn! Gun jezelf die rust. Dan heb je je leven al een stukje leuker gemaakt.

Oefening baart kunst

Het probleem aanpakken of accepteren is makkelijk gezegd, maar dan moet je het ook nog echt doen. Dat is andere koek. Het is aan jou om hier de nodige tijd en aandacht aan te geven. Als je dat blijft doen, zul je merken dat het steeds makkelijker voor je wordt. Heb je aan een oplossing gewerkt, maar krijg je niet het gewenste resultaat? Dat is balen. Niet onbelangrijk: daar mag je ook best even van balen, want dat hoort erbij. En daarna ga je weer verder! Stel jezelf weer de vraag: kan ik hier iets aan veranderen? 

Je weet nu hoe het werkt. Ben jij er klaar voor om je leven leuker te maken? 🙂

Geef me de moed te accepteren wat niet in mijn vermogen ligt, de kracht om alles te doen wat in mijn vermogen ligt en de wijsheid tussen die twee onderscheid te maken. (Epictetus, filosoof, 50 – 130)

Groetjes,

Marleen
Loopbaancoach bij Steps and Clouds

Lees meer over Marleen of over het aanbod in loopbaantrajecten bij Steps and Clouds.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *